Beitsen & passiveren

Beitsen is een bewerking aan een roestvaststalen oppervlak wat ervoor zorgt dat de ijzerdelen en chroom carbides - welke zich in het materiaal bevinden - door middel van salpeterzuur en waterstoffluoride worden verwijderd.

Om de optimale corrosieweerstand van het materiaal weer terug te krijgen, is passiveren een belangrijke bewerking. De gesloten oxidehuid is onder normale omstandigheden met een natuurlijk proces binnen 48 uur bereikt. Door middel van salpeterzuur en het afspoelen met gedemineraliseerd water wordt het herstellende proces versnelt en behaalt het in ongeveer 30 minuten de gewenste passiveerlaag.

H2Ofinish + beitsen
Een perfecte combinatie

Metalfinish group

SPRAY
OF BAD?

Metalfinish group

SPROEIBEITSEN OF DOMPELBAD

Het beitsen kan op verschillende manieren worden toegepast zowel vol bad (dompel)beitsen als sproeibeitsen. Aan de hand van de omvang qua grootte en type constructie wordt er een keuze gemaakt welke behandeling er plaats vindt. Bij kleinere onderdelen en gesloten delen wordt er veelal gekozen voor dompelen (vol bad). De grotere en open onderdelen die niet gedompeld kunnen worden, worden door middel van nevelen (sproeibeitsen) behandeld.

VIDEO: HET RESULTAAT

Bijgaande video is slechts een paar minuten na het beitsen en passiveren van deze grote containers bij ons in de werkplaats gemaakt. Het formaat van de te behandelen objecten zal geen probleem vormen aangezien we een grote afgesloten ruimte beschikbaar hebben voor het beitsen en passiveren. Een (las)bewerking gaat vaak gepaard met verkleuring, beschadigingen of verarming van de chroom-, ijzer-oxidehuid. Door middel van het gebruik van salpeterzuur en waterstoffluoride wordt deze laag weer volledig hersteld zoals goed te zien is op de video.