Beitsen & passiveren

Beitsen is een bewerking aan een roestvaststalen oppervlak wat ervoor zorgt dat de ijzerdelen en chroom carbides - welke zich in het materiaal bevinden - door middel van salpeterzuur en waterstoffluoride worden verwijderd.

Om de optimale corrosieweerstand van het materiaal weer terug te krijgen, is passiveren een belangrijke bewerking. De gesloten oxidehuid is onder normale omstandigheden met een natuurlijk proces binnen 48 uur bereikt. Door middel van salpeterzuur en het afspoelen met gedemineraliseerd water wordt het herstellende proces versnelt en behaalt het in ongeveer 30 minuten de gewenste passiveerlaag.

H2Ofinish + beitsen
Een perfecte combinatie

Metalfinish group

SPRAY
OF BAD?

Metalfinish group

SPROEIBEITSEN OF DOMPELBAD

Het beitsen kan op verschillende manieren worden toegepast zowel vol bad (dompel)beitsen als sproeibeitsen. Aan de hand van de omvang qua grootte en type constructie wordt er een keuze gemaakt welke behandeling er plaats vindt. Bij kleinere onderdelen en gesloten delen wordt er veelal gekozen voor dompelen (vol bad). De grotere en open onderdelen die niet gedompeld kunnen worden, worden door middel van nevelen (sproeibeitsen) behandeld.

TOEPASSINGEN BEITSEN & PASSIVEREN

In principe is het beits procedé toepasbaar voor alle industrieën. Veelal wordt het in de tankbouw gebruikt om de binnen en buitenzijde vrij te maken van de laatste ijzerdeeltjes en om alle onzuiverheden uit het materiaal te verwijderen. Deze wereld (tankbouw) onderscheidt zich in diverse industrieën, namelijk Farmaceutisch, Petrochemisch en de Voedingsindustrie.Voor alle drie is de eis, het uiteindelijke product vrij van corrosie en corrosiebestendig te maken, waardoor het bestand is tegen invloeden van buitenaf, namelijk regenwater, kalkwater, e.d.. Voor de luxe jachtbouw wat veelal in aanraking komt met zout water is het van belang, dat de ruimtes waar men niet bijkomt, qua polijsten, op deze manier corrosiebestendig worden gemaakt en een langere levensduur krijgen.

Metalfinish group

VIDEO: HET RESULTAAT

Bijgaande video is slechts een paar minuten na het beitsen en passiveren van deze grote containers bij ons in de werkplaats gemaakt. Het formaat van de te behandelen objecten zal geen probleem vormen aangezien we een grote afgesloten ruimte beschikbaar hebben voor het beitsen en passiveren. Een (las)bewerking gaat vaak gepaard met verkleuring, beschadigingen of verarming van de chroom-, ijzer-oxidehuid. Door middel van het gebruik van salpeterzuur en waterstoffluoride wordt deze laag weer volledig hersteld zoals goed te zien is op de video.