Beitsen & passiveren

Het beitsen en passiveren van RVS is een essentieel proces voor het beschermen en verbeteren van Roestvast staal. Door het vormen van een beschermende laag op het oppervlak van het materiaal, verhoogt het de corrosiebestendigheid en verlengt het de levensduur van Roestvast staal. Het onderhouden en zorgvuldig gebruiken van rvs behandeld Roestvast staal is belangrijk om de effectiviteit ervan te behouden.

Wat is beitsen en passiveren?

Beitsen is een bewerking aan een roestvaststalen oppervlak wat ervoor zorgt dat de ijzerdelen en chroom carbides - welke zich in het materiaal bevinden - door middel van salpeterzuur en waterstoffluoride worden verwijderd. Om de optimale corrosieweerstand van het materiaal weer terug te krijgen, is passiveren een belangrijke bewerking. De gesloten oxidehuid is onder normale omstandigheden met een natuurlijk proces binnen 48 uur bereikt. Door middel van salpeterzuur en het afspoelen met gedemineraliseerd water wordt het herstellende proces versnelt en behaalt het in ongeveer 30 minuten de gewenste passiveerlaag.

H2Ofinish + beitsen
Een perfecte combinatie

Metalfinish group

SPRAY
OF BAD?

Metalfinish group

Wat is het verschil tussen beitsen en passiveren?

Het beitsen en passiveren van Roestvast staal (RVS) zijn twee verschillende processen die worden toegepast om de oppervlakteconditie en corrosiebestendigheid van het materiaal te verbeteren. Beitsen wordt gebruikt om onzuiverheden en verontreinigingen van het oppervlak van RVS te verwijderen, terwijl passiveren een proces is dat een beschermende laag op het oppervlak van RVS vormt om de corrosiebestendigheid te verhogen. Beitsen en passiveren worden vaak gecombineerd om optimale resultaten te bereiken bij de behandeling van RVS.

Sproeibeitsen of dompelbad?

Het beitsen kan op verschillende manieren worden toegepast zowel vol bad (dompel)beitsen als sproeibeitsen. Aan de hand van de omvang qua grootte en type constructie wordt er een keuze gemaakt welke behandeling er plaats vindt. Bij kleinere onderdelen en gesloten delen wordt er veelal gekozen voor dompelen (vol bad). De grotere en open onderdelen die niet gedompeld kunnen worden, worden door middel van nevelen (sproeibeitsen) behandeld.

Waarvoor wordt beitsen en passiveren toegepast?

In principe zijn beitsen en passiveren toepasbaar in alle industrieën. Ze worden vaak gebruikt in de tankbouw om zowel de binnen- als buitenzijde vrij te maken van de laatste ijzerdeeltjes en om alle onzuiverheden uit het materiaal te verwijderen. De tankbouw is een wereld op zich en omvat diverse industrieën, zoals de farmaceutische, petrochemische en voedingsindustrie. In al deze industrieën is het essentieel om het uiteindelijke product vrij van corrosie te maken en corrosiebestendig te laten zijn, zodat het bestand is tegen invloeden van buitenaf, zoals regenwater en kalkwater. Voor de luxe jachtbouw, die vaak in aanraking komt met zout water, is het belangrijk om de ontoegankelijke ruimtes op een corrosiebestendige manier te behandelen en zo een langere levensduur te garanderen.

Metalfinish group

Bekijk het resultaat

Bijgaande video is slechts een paar minuten na het beitsen en passiveren van deze grote containers bij ons in de werkplaats gemaakt. Een (las)bewerking gaat vaak gepaard met verkleuring, beschadigingen of verarming van de chroom-, ijzer-oxidehuid. Door middel van het gebruik van salpeterzuur en waterstoffluoride wordt deze laag weer volledig hersteld, zoals goed te zien is op de video.

Waarom kiezen voor de Metalfinishgroup?

✔ Kwaliteit en capaciteit
Bij spoedopdrachten is flexibiliteit één van onze kernwaarden en wij zijn trots op onze kwaliteit en capaciteit. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om de klus tijdig af te ronden en daarom draaien onze machines 24/7 indien nodig. Bovendien beschikken wij over een groot aantal machines, waardoor wij snel kunnen schakelen en altijd een oplossing hebben voor iedere klus.

✔ Voor elk formaat project
Het formaat van de te behandelen objecten zal geen probleem vormen aangezien we een grote afgesloten ruimte beschikbaar hebben voor het beitsen en passiveren.

✔ Alles in-house
De Metalfinishgroup heeft meerdere specialisaties in-house, van het slijpen van buizen tot het bewerken van platen en andere materialen. Dit stelt ons in staat om altijd mee te denken in oplossingen voor een project en hoogwaardige producten en diensten te leveren.